(Пред)изборни удари „под кръста“ в навечерието на Общото събрание на БФВ

Сподели във Facebook
чуруликане на Twitter

На 25 март, събота, в 12:00 ч. в заседателната зала на V етаж в Министерството на младежта и спорта в София ще започне Общото събрание на Българската федерация по ветроходство. На форума делегати от 33 клуба членуващи в БФВ ще изберат о ново ръководство, тъй като е прието изборните събрания да съвпадат с олимпийския цикъл. В законовия срок са подадени 29 кандидатури за членове на Управителен и Контролни съвети, както и четири за Председстел на УС: Александър Калчев, Евгений Мавродиев, Росен Марангозов и Станислав Касъров.

В навечерието на най-високия форум на БФВ започнаха и „ударите под кръста“. По класически сценарий – анонимно, „в 59-ата секунда“. Подписано от Петър Симеонов (лице, неизвестно в българските ветроходни среди) писмо засяга въпроси, свързани с Европейското първенство в клас Optimist, на което домакин тази година е България. Предлагаме Ви писмото на г-н Симеонов и отговорът на председателя на ЯК „Порт Бургас“ и Председател на БФВ Евгений Мавродиев.

Уважаеми колеги,

В интернет попаднах на писмо  от Яхт Клуб Порт Бургас от 15 март 2017 г. до Кмета на Община Бургас и ресорната комисия към Общината.  Писмото  е за  получаване на целево финансиране от Общината със сума 180000 лв. за организиране на Европейското първенство в клас Оптимист 2017.

В прикачен файл Ви пращам текста на Писмото.

В писмото е направен   детайлен  разчет на  бюджета на първенството. Няма информация този документ  да е  изпратен  даже  от кумува срама до БФВ, която единствено е  официален представител на страната в IODA 

(Международната Оптимист Динги Асоциация) (http://www.optiworld.org/default/classinfo/national-members/ini/1).  

 Писмото фиксира ЯК Порт Бургас като организатор на регатата. От друга страна не е  трудно да се провери, че  кандидатстването и получаването на права за организация на такова първенство, може да стане само от пълноправен член на IODA какъвто член  е БФВ. Това  означава, че за да стане ЯК Порт Бургас представител и организатор на първенството за страната е имало прехвърляне на пълномощия от БФВ към ЯК Порт Бургас с официални документи

   (http://www.optiworld.org/default/classinfo/national-members/ini/1)  http://www.optiworld.org/uploaded_files/IODA%20Handbook%20Final%20Dec%2012_16.pdf_2507_en.pdf).

Необходимо е да се знаят тези основни положения от правила в IODA, както и правата  на БФВ, за да се разбере за какво става дума от съдържание   на това писмо до Община Бургас, свързано с финансирането на регатата.

         От друга страна в цитираните по-горе документи  и   NOR на Европейското първенство 2017 публикуван в сайта на IODA  (между другото не е известно NOR да е  приет от УС на БФВ, поне не видях това в решенията на УС)   е ясно записано как се формират приходите на това първенство.

“6. ENTRY FEES 6.1 Entry fees will be EUR 470 per competitor and EUR 550 per adult. 6.2 Accommodation and meals are included in the entry fee for the duration of the Championship (from the Official Arrival day to the Official Departure day inclusive). 6.3 Payment instructions 6.3.1 Please make payments to the following bank account: Beneficiary: Yacht Club Port Bourgas Beneficiary’s address: 1, Alexander Batenberg Street, Bourgas 8000, Bulgaria Tel./Fax (+359 56) 822302 Tel: (+359 888) 950344 President Email: office@yachtclubportbourgas.org Web: www.yachtclubportbourgas.org Account Number: BG71UNCR70001520289589 Name of bank: UniCredit Bulbank AD – Branch Bourgas Bank address: 22, Alexandrovska Street, Bourgas 8000, Bulgaria SWIFT Code: UNCRBGSF 6.3.2 Fees shall be paid in EUR. 6.3.3 Fees shall be free of bank commissions. Any bank fee will be charged to the competitors. “

Пак в официалния сайт   пише минимум състезатели -  250+.

Както е написано в писмото от  вече организатора - Яхт Клуб Порт Бургас до Общината, и  на тази база е изготвен бюджета, се вижда, че вече получените заявки са най-малко  364 деца и 52 отбора.

Не трудно да се пресметне , че средствата само от членски внос ще са:

За участниците състезатели:

364х470 =  171080 евро  - 335000  лева

Ръководителите на  52 отбора поне по 2 възрастни:

102х550 = 56100 евро   - 110000 лв.

Общо 445000 лева.

От общината искане 180000 лв.

Т.е. организатора формира базови приходи общо 625000 лева.

Официалния   бюджет по писмото , естествено с раздувки  е 312000  лева.

Само от този елементарен разчет, даже без да получи и един лев от Общината  Бургас, и каква да е помощ от други спонсори се вижда , че поне 130000 лв. ще останат в сметките на клуба ( или други джобове)  като резултат от това първенство. А  с общинските пари те сигурно ще са над 300000 лв.

Браво!

Та за това ли е битката последните години. Основна цел на сегашното ръководство,  бе организация на големи първенства,  напълно скрито като механизъм от федерацията и клубовете. И то на фона на смешния официален бюджет на федерация , която едва връзва двата края.

Не говорим за другите комбинации, по закупуване и чартиране за лодките, които накрая пак ще се продават на клубовете. При нормален подход на организация на първенството,   следваше  тази част от организацията да донесе приходи на федерацията,  а   лодки безвъзмездно да бъдат разпределени между  клубовете развиващи този клас. Нали за това имаме фирма на федерацията  която да извърши тази сделка. Очевидно е , че  всичко  е било подготвено от сегашното ръководство на   БФВ и ЯК Порт Бургас. Брилянтно, само за интересите на клуба и както личи сигурно и в  личен интерес. Нали един и същи им е началникът, а зад него и  кандидат новия началник на федерацията .

Уважаеми колеги , добре е да ни бъде отговорено на Общото събрание: 

         - Национална организация ли е БФВ, и то в обществена полза, или е  частно клубче за лични интереси?

         -Кой и кого е упълномощавал преди две години,  да се внесе молбата(при това по точен образец от IODA), за        получаване правата за   първенството. При това с какъв проекто  бюджет и начин на   осигуряване на средствата.

         -Кое е лицето представлявало и защитавало проекта в управителния

           орган на IODA?

Подпис:

……………………….

 

Ето и отговорът на ЯК „Порт Бургас“

Уважаеми г-н Симеонов, (или който и да се крие зад този Е-мейл)

По принцип не отговарям на анонимни Е-мейли, но в конкретния случай реших да направя изключение, понеже изпратеното от Ввас писание явно цели да дискредитира мен и яхт клуб “Порт Бургас” в предизборната кампания за избор на ръководство на БФВ, като въведе ветроходната общност в България в заблуждение, че при организацията и провеждането на Европейското първенство на клас Оптимист през 2017 г., яхт клуб “Порт Бургас” ще реализира голяма печалба и че се извършват някакви злоупотреби.

 Действителността е коренно различна. Ето реалните цифри.

Към момента има заявени 253 състезатели и 75 треньори и водачи на отбори от 41 страни. Таксите за участие - общо около 316 000 лв., изискват от организатора да осигури храна и хотел за периода на проявата, както и трансфери от летище Бургас до хотела (за проявата е ангажиран целия Хотел България) и от хотела до клуба. Част от таксите за участие трябва да се преведе на IODA, а остатъкът не е достатъчен да покрие тези разходи.

Одобреното финансиране от Община Бургас към момента е 15 000 лв., сума която е крайно недостатъчна за такава сериозна спортна проява.

Финансирането от ММС е в размер на около 38 000 лв., които  яхт клуб “Порт Бургас” декларира, че няма да използва за проявата и тези средства следва да се използват от БФВ.

В допълнение трябва да се има предвид разходите по провеждане на проявата, като: съдийски, оборудване, гориво, охрана, медицинско осигуряване, пътни, хотел и храна за международното жури и официалните представители на IODA, интернет, комуникации, PR, уеб сайт, видео заснемане, фото заснемане, логистика, ток, вода, почистване на района на клуба, церемонии по откриване и закриване, социални дейности и социална програма, награди и промоционални материали, реклама и много, много други, разходи, свързани с провеждането на такова голямо първенство.

Към настоящия момент дупката в бюджета на проявата е около 100 000 лв. и клубът работи активно за привличането на спонсори, за да обезпечи провеждането на шампионата.

Ползите за яхт клуб “Порт Бургас” не се изразяват в пари, а в добро отношение от страна на Община Бургас, на Пристанище Бургас, на гражданите на град Бургас, и подкрепа, която се вижда от инвестициите, които бяха направени в инфраструктурата на клуба през последните години.

Провеждането на големи ветроходни прояви – световни и европейски първенства е съвместна цел на Община Бургас и Яхт клуб “Порт Бургас”, за да рекламира гр. Бургас по света и да го утвърди като водещ ветроходен център в югоизточна Европа и в Черноморския район.

Това е работещият модел, който се прилага по цял свят. Винаги водещ е клубът организатор, а федерацията подпомага, но не организира такива прояви.

През годините Яхт клуб “Порт Бургас” натрупа знания и опит и най-важното – изгради екип от хора, които са гръбнакът на организацията на едно голямо първенство. Многократно Яхт клуб “Порт Бургас” е декларирал своята готовност да подпомогне и други клубове и ветроходни центрове за спечелването и провеждането на големи ветроходни прояви, защото това ще доведе и до популяризиране и развитие на ветроходството в България.

В събота – 25.03.2022 г. ветроходната общност в България ще се изправи пред съдбовно решение по кой път да поеме – да заложи на младото поколение и на бъдещето или да гледа назад към миналото. Крайно време е да оставим на заден план клубните си пристрастия и амбиции и да осъзнаем, че всички сме в една лодка. От нас зависи да изберем най-добрите хора, като се абстрахираме от клубните си интереси и заложим за способностите, опита и професионализма на кандидатите. Важно е не само да ги изберем и поставим на правилните позиции, но и да ги подкрепяме и да работим с тях по време на мандата им, за да тръгне ветроходството в България в една по-добра посока.

 

 

МОРСКО ЗАСТРАХОВАНЕ


Споделете
Facebook
Twitter