Иван Василев: Перфектна организация на регата „Съединение”, имам претенции към състезателната дистанция

Сподели във Facebook
чуруликане на Twitter

Треньорът на яхт клуб „Порт Бургас” Иван Василев изрази пред nautica.bg своите претенции към състезателната дистанция на завършилата днес регата „Съединение 2016”, малко след награждаването на призьорите и официалното закриване в Царево. „Само адмирации за домакините от МСК „Сереко” и организацията, която бяха създали. Осигурен кран за пускане и вдигане на треньорските катери, храна и вода за състезателите, тениски, много добре подготвени церемонии за откриване и закриване… С една дума – перфектно! Претенциите ми са към състезателната дистанция през трите дни. Все пак, не сме дошли на почивка да ядем и пием, а децата да се състезават.

Първият ден гонките бяха в гавана на Порт Царево, заради силен вятър и вълна. Гонките с продължителност 13-15 минути, къса стартова линия, струпване на лодки на пиненда и въпреки това не бе коригирана. Вярно, условията са еднакви за всички, но каква стратегия може да се гради при 4-5 минути качване към знак No.1?

Вторият ден вятърът падна, остана вълната. Можеше да се изнесе дистанцията в залива, да се даде възможност на децата да пробват глисиране по вълната. Но старта отново бе в гавана, отново с печеливш пиненд. Знак No.1 изнесен в морето, но покрай вълнолома състезателите попадат във ветрова сянка… Трети ден - слаб вятър със силно течение, старта – отново от вехата.

Поставям тези въпроси защото правим състезание за състезателите. Посочените по-горе условия облагодетелстваха по-малките за сметка на големите. Кога ще се научат да карат при такива условия – силен ватър и вълна? На ЕП за Laser в Хърватска състезателите излязоха на 22 възла, по време на гонките достигна 30-35. Да не говорим за ЕП на Optimist в Италия по-рано. Там всички гонки бяха при силен вятър и високи вълни”, завърши Иван Василев.

Споделете
Facebook
Twitter