Как Бекатору и Тсулфа промениха формата в олимпийските класове

Сподели във Facebook
чуруликане на Twitter

bekatoruТекат последните часове на XXVIII Олимпийски игри в Атина през 2004 г. По традиция в последните дни се определят шампионите във ветроходната надпревара. Телевизионните екипи са в акваторията на Олимпийския ветроходен център, за да заснемат победителите. Но, изненада! Гръцкият екипаж в клас 470 жени София Бекатору/Емилия Тсулфа, осигурил си ден по-рано олимпийското злато, не е във водата, а в хотела. Тяхното отсъствие едва не коства отпадането на ветроходството от програмата на най-големия спортен форум за следващите Игри…

Този епизод ни бе разказан от израелския съдия по ветроходство Нино Шмуели на една клиника по Sailing Race Menagement, състояла се 14 до 16 октомври 2005 г. във Варна. “Скандалът се разрастна до степен, МОК да разглежда изваждането на ветроходството от програмата на Олимпийските игри. Тогава предложихме формат, който да запази интригата до последните гонки, а и да е интересен за телевизиите. МОК прие предложението на World sailing ( по това време все още ISAF) да бъде въведен Medal race”, разказа Нино Шмуели, който сега е главен съдия (PRO – Principal Race Officer) на Олимпиадата в Рио де Жанейро.

От тогава Medal Race е въведен във всички големи първенства под егидата на World sailing. В последната гонка стартират първите десет в класирането, а точките им от тази надпревара се умножават по две.

Споделете
Facebook
Twitter