40 години от I регата „Георги Димитров”

Сподели във Facebook
чуруликане на Twitter

Едно шеговито подмятане в социалните мрежи на 18 юни т.г.: „Никой не каза ЧРД на другаря Димитров!” ми напомни, че над десетилетие свързвахме рождения ден на „Вожда и учителя на българския народ” с ветроходната регата „Георги Димитров”.

Първото издание на регатата е през 1976 г, участват над 40 екипажа от България и СССР. През 1988 и 1989 г. са най-масовите издания с над 100 яхти. По обясними причини, през 1990 г. регата е преименувана на „Порт Варна”.

Кой, ако не незабравимият Тинко Трифонов би го обяснил най-добре. Разбира се на страниците на вестник „Народно дело”, дълги години партньор на регата „Георги Димитров”:

„…Историята пази спомена за една юнска нощ преди 56 години. Имената, издълбани в белия камък, са наша гордост и наша памет. Тогава Георги Димитров е бил на тридесет и осем години. Двете лодки, с които той, Васил Коларов, Христо Кабакчиев и д-р Максимов се опитват да прекосят неспокойното море, са обикновени рибарски моторници. Целта е вторият конгрес на Коминтерна. Ленин е още жив и срещата на великия българин с гения на революцията не се е състояла. 18 юни 1976 година. Предстои ни да минем по пътя на смелите българи към червения бряг на надеждата. Започва първата международна ветроходна регата „Георги Димитров”.

Снимки: Фейсбук

Споделете
Facebook
Twitter