Консорциум „Наутик” – един от първите спонсори

Сподели във Facebook
чуруликане на Twitter

Средата на 90-те на ХХ век. Едни от най-тежките периоди след Промяната на 10 ноември – много нули по банкнотите, Пристанище Варна чисто като за откриване и рязане на лентички, бум в мутровизацията, първи прояви в спонсорството (главно по конкурси за мокри фланелки), първи сигнали за недоимък в спортни клубове и федерации.

През 1995 г. регистрираният във Варна консорциум „Наутик” стана може би първият спомоществовател в българското крейсерско ветроходство. Само в дебютната от трите години спонсорство, братята Иван и Росен Драгиеви разходват 550 хиляди лева за организация и около 280 хиляди за награден фонд. За шест кръга на веригата „Наутик”, регата „Слънчев ден” и Държавните първенства за едночленни екипажи, ветерани и жени. Снимките, предоставени от един от най-колоритните ветроходци по това време – столичният адвокат и журналист Тихомир Шолев-Тишката, са от връчването на първата преходна купа „Наутик” на 19 декември 1995 г.

Първи носител на трофея е екипажът на яхта „Зефир” (Conrad 25 R) от СК „Бриз” Варна. Шкипер: Атанас Иванов – Боцмана (в средата), отдясно наляво – Богомил Пехливанов, Красимир Кръстев, Калуди Джеджев (светла му памет!) и Тихомир Шолев.

На другата снимка Насо Боцмана дава шампионско интервю за телевизия БНТ-Море. Струва ми се, че репортер е Матей Тодоров. После се черпихме в механа „Дръзки”. Имаше и такава механа…

Споделете
Facebook
Twitter